sobota, 26 maja 2012

Skład chemiczny melasu

 Skład każdego melasu może się różnić od siebie. W głównej mierze jest to zależne od jakości buraków, z których produkowany był cukier, ponieważ dużo niecukrów przechodzi do soku wraz z sacharozą w procesie ekstrakcji. Natomiast od warunków pracy cukrowni jest to zależne już w mniejszym stopniu. Zawartość niektórych składników właściwie nie zależy od warunków pracy cukrowni - część jest usuwana w trakcie oczyszczania (defekacja, saturacja), natomiast inne mogą powstawać w trakcie przerobu w wyniku różnych przemian chemicznych


Proporcje poszczególnych niecukrów w melasie są podobne jak w soku rzadkim.


Przeciętny skład melasu buraczanego wg Vavrinecza:
Wszystkie wartości podane są w gramach w przeliczeniu na 100 g melasu.

Woda 18,0g
Sacharoza 51,0g


Kationy 4,87g:
  • potas 3,99g
  • sód 0,60g
  • wapń 0,22g
  • magnez 0,01g
  • amon 0,05g
Aniony 12,23g:
  • chlorki 0,912g
  • siarczany 0,298g
  • azotany i azotyny 0,180g
  • węglany 0,009g
  • mrówczany 0,288g
  • octany 0,885g
  • propioniany 0,022g
  • maślany 0,009g
  • szczawiany 0,084g
  • bursztyniany 0,110g
  • glikolany 0,322g
  • mleczany 2,795g
  • jabłczany 0,359g
  • cytryniany 0,359g
  • pektyniany i galakturoniany 0,116g
  • inne bezazotowe 2,386g
  • pirolidonokarboksylany 2,514g
  • glutaminiany i asparaginiany 0,218g
  • inne aniony zawierające azot 0,345g
Nieelektrolity 13,9g:
  • betaina i amidy 4,0g
  • cukrowce 3,0g
  • pozostałe niecukry 6,9g 
Dane pochodzą z książki "CHEMICZNE PODSTAWY TECHNOLOGII CUKRU" Jana Dobrzyckiego.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz