Proporcje poszczególnych niecukrów w melasie są podobne jak w soku rzadkim.
Przeciętny skład melasu buraczanego wg Vavrinecza:
Wszystkie wartości podane są w gramach w przeliczeniu na 100 g melasu.
Woda 18,0g
Sacharoza 51,0g
Kationy 4,87g:
- potas 3,99g
- sód 0,60g
- wapń 0,22g
- magnez 0,01g
- amon 0,05g
- chlorki 0,912g
- siarczany 0,298g
- azotany i azotyny 0,180g
- węglany 0,009g
- mrówczany 0,288g
- octany 0,885g
- propioniany 0,022g
- maślany 0,009g
- szczawiany 0,084g
- bursztyniany 0,110g
- glikolany 0,322g
- mleczany 2,795g
- jabłczany 0,359g
- cytryniany 0,359g
- pektyniany i galakturoniany 0,116g
- inne bezazotowe 2,386g
- pirolidonokarboksylany 2,514g
- glutaminiany i asparaginiany 0,218g
- inne aniony zawierające azot 0,345g
- betaina i amidy 4,0g
- cukrowce 3,0g
- pozostałe niecukry 6,9g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz